Maran høns

Maran racen særpræg er for de fleste nok de meget brune æg. Et karakteristika som søges fremmet igennem selektiv avl. Derudover er racen også kendt for sin høje kød kvalitet. Jf. franske sider har kød fra Maran racen vundet flere priser og er det foretrukne kød i flere top restauranter. Maran racen er endnu ret ny i Danmark, men i hastig udbredelse. Der findes mange farvevarianter i maran racen. Både i stor og dværg. Vi har indtil videre holdt os til store Sort Kobber maran høns.

De seriøse maran opdrættere går ikke alene efter at få brune æg, men også efter, at hønsenes eksteriør lever op til racebeskrivelsen. Se den danske maranklubs fine hjemmeside maranklub.dk for beskrivelse af racen mv.

Vi har importeret vores maran rugeæg, fra Frankrig, Tyskland og nogle af dem er også fra Danmark. Maran racen stammer fra Marans en by nær Atlanterhavet ved La Rochelle (Frankrig). Vi syntes det var sjovt, hvis vi havde nogle derfra. I Frankrig holder de også ægge konkurrencer, hvor de konkurrerer om, hvor flotte æggene er. Vi købte dem af en opdrætter, der har haft haft maraner i 40 år. Den Franske opdrætter har således nogle gamle avlslinjer, hvor der har været fokus på såvel æggenes farve og størrelse og eksteriør på hønsene. De kom med posten, og ingen af dem var ødelagt på den lange rejse. I Frankrig (og andre lande) kalder man maran racen for “marans”.

Nogle af vores høns er også fra Tyskland, og der bestilte vi også rugeæggene, så de kom med posten. Den tyske opdrætter går en del på udstillinger, og får gode resultater.

Vi har også nogle få danske maran høns i hønsegården. :-)

Nedenfor er et par billeder af vores sort kobber maran høns og deres flotte æg.

 

A1

egg